El Sanatları

Bölüm Profili

Derece: Ön Lisans
Program Tipi: Örgün
Program: Bölümümüz; Geleneksel El Sanatları ve Kuyumculuk ve Takı Tasarımı programlarıında öğretim hizmeti vermektedir.
Program Dili: Türkçe
Eğitim Türü: Tam Zamanlı
Bölüm Direktörü: Öğr. Gör. İlknur Ağrı
Akademik Kadro: Öğr. Gör. İlknur Ağrı, Öğr. Gör. Ayşegül Yılmaz, Öğr. Gör. Elif İşler
Görevlendirmeler: Herhangi bir görevlendirme bulunmamaktadır.

Misyon

“El sanatları alanında hammadde, ürün ve üretime yönelik  analitik  düşünme boyutunu yakalayarak yöntem oluşturabilen, yeteneklerini ve yaratıcı düşüncelerini özgün ifadeler ile somut biçimlere dönüştürebilen, sektörde alanı ile ilgili endüstriyel teknolojileri bilen ve uyumlanan, teknik bilgiyi transfer ederek uygulama aşamalarını organize edebilen, ürün tasarım sürecini akılcı biçimde yönetebilen, araştırma vasfı yüksek, bilimsel bakış açısı ve sanatsal ifadesi güçlü bireyler yetiştirerek alana katkı sağlamak bölümümüzün temel görevleridir.”

Vizyon

“Güçlü teknik altyapısı ile; zengin el sanatları alanını sanat ve tasarım eğitimleri ile güçlendiren, uygulama ve araştırmalarda yenilikçi ve girişimci bir konuma gelen,  küresel yaşam biçimine uyumlu, sektörel konularda yetkin beceriye sahip, etik ve estetik değerler çerçevesinde ülkemizin mevcut potansiyelini geliştirmeye katkıda bulunan ve Üniversitemizin toplumsal görev bilinci içerisinde yeni değerlerin oluşmasını destekleyen bir kurum olmaktır.”

Bölüm Hakkında

El sanatları; ortaçağdan günümüze dek gelmiş, içinde birçok gelenekten iz barındıran ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayan sanat dalıdır. Söz konusu ürünler; giysi, takı ve aksesuar, ayakkabı hatta dekor olarak da sınıflandırılabilir. El sanatları, yalnızca ihtiyaç duyulan şeylerin üretilmesi değildir. Aynı zamanda binlerce yıl boyunca aynı topraklarda yaşamış olan nesillerin birbirlerine aktarmış olduğu kültür mirasıdır. Bu mirasın nesilden nesile aktarılmasının yanında modern teknikler sayesinde geliştirilmesini sağlamak, kapsamlarını genişletmek de el sanatlarının çalışma alanları arasındadır. Bu konu üzerine bahsedilebilecek en bilinen geleneksel el sanatları arasında; halıcılık, örücülük, kilimcilik, çinicilik, tezhip, minyatür, dericilik, cam sanatı, vitray, ebru, ciltçilik, ağaç işçiliği gibi alanlar bulunmaktadır. Toplumların var olmalarının en büyük değerlerinden biri kültürüdür.Bir ulusun kültür değerlerini en iyi yansıtma unsuru olan El Sanatları,asırlar boyu toplumların sanat anlayışlarını ve yaşam tarzlarını aktarmada etkin rol oynamıştır.Toplumların modernleşmesinde ve gelişmesinde el sanatlarının rolü büyüktür. Ülkemizde el sanatları ve ilgili alanlarda üniversite düzeyinde öğretimin geçmişi Cumhuriyet öncesine dayanır.

Kısaca özetlemek gerekirse; Enderun-ı Hümâyun’dan sonra ilk olarak 1915 yılında, Medresetül Hattatîn adı altında hat, tezhip, minyatür, cilt, ebru, âhâr, halı ve çini desenleri eğitimi verilmeye başlanmış, medreselerin kapanmasıyla bu okul Hattat Mektebi adıyla öğrenci yetiştirmeye devam etmiş ve Cumhuriyetin ilanı sonrasında 1929 yılında Şark Tezyini Sanatlar Mektebi adını almıştır.

1936 yılında Şark Tezyini Sanatlar Mektebi, daha sonra Türk Süsleme Bölümü adını alacak olan Türk Tezyini Sanatlar Şubesi olarak Güzel Sanatlar Akademisi’ne bağlanmıştır. Osmanlı Devleti’nin son resmî Reisül Hattatîn’i olarak bilinen Kâmil Akdik, Atatürk’ün harf devrimine kadar olan tüm resmî yazışmalarını yapan Tuğrakeş İsmail Hakkı Altınbezer, hat, ebru ve cilt ustası Necmeddin Okyay, Süheyl Ünver, Rikkat Kunt, Kerim Silivrili, Emin Barın gibi alanının önemli isimlerini ilk yılların akademisyenleri olarak anmak saygının gereğidir. İnsanlık ailesinin kadim öncüleri içinde saygın bir yeri olan Türk Milletinin binlerce yıllık medeniyet geçmişinin en önemli unsurları arasında güzel sanatlar ve özellikle el sanatları öne çıkmaktadır. Türk el sanatlarına dair özgün üslup ve desenler çok geniş bir coğrafyada ortak bir soyut dile dönüşerek binlerce yıldır gelişen kültürel birikimle olgunlaşmış, günümüzdeki hayranlık uyandıran seviyesine ulaşmıştır. Bölümün amacı öncelikle Türk Sanatı’nı yaşatmak, geliştirmek, tanıtmak ve en ileri düzeyde temsil etmektir. Eğitmen, danışman ya da tasarımcı, desen danışmanı, sanat danışmanı gibi unvanlarla kendilerine çalışma olanağı bulabilirler. Öğretim programı 2 yıllık ön lisans eğitimini kapsamaktadır.  Uygulama ağırlıklı derslerde öğrenciler hem tasarımlarını üretme olanağı bulmakta hem de sektöre yönelik çalışmalarla kendilerini geliştirmektedir.


Geleneksel El Sanatları Programı Ders Planı
Geleneksel El Sanatları Programı Ders İçeriği
Kuyumculuk ve Takım Tasarımı Programı Ders Planı
Kuyumculuk ve Takım Tasarımı Programı Ders İçeriği

Eğitim Ortamı

Meslek Yüksekokulumuz tarafından bölümümüze tahsis edilmiş 2 atölyemiz bulunmaktadır: Dokuma Atölyesi ve Boyama Atölyesi. Okulumuzda ayrıca Çini Fırını da bulunmaktadır.

Bölüm Çıktıları

  • Temel sanat eğitimi amaçlarından olanm çizim ve desen çalışmalarını uygulayabilme,
  • Renk konusunda yeterli düzeyde bilgiye sahip olma,
  • Geleneksel el sanatları alanında renk, motif, desen konularında teorik bilgiye sahip olma,
  • Tezhip, minyatür, ebru ve tekniklerini uygulayabilme,
  • Üretmiş oldukları ürünlerin koruma ve uygulamalarını gerçekleştirebilme,
  • Öğrenilen Türk motiflerinin geleneksel sanatlarımız ışığında modernize ederek farklı yüzeylerde farklı tekniklerle uygulayabilme,
  • Yöresel sanatlarının araştırma ve tespit çalışmalarını yapabilme,
  • Farklı malzemelerle çağdaş tasarımlar yapabilme,
  • Meslekleri ile ilgili geleneksel ve çağdaş eserleri yorumlayabilme,
  • Geçerli ve güvenilir kaynaklara ulaşma ve bunları etkili olarak kullanabilme.

Akademik Gelecek

El Sanatları programlarından herhangi birini başarıyla tamamlayan öğrenciler, lisans programlarında öğrenim görmek üzere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üzerinden akademik geleceklerini dizayn edebilme imkanına sahiptir. Dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarından bazıları, Geleneksel Türk Sanatları, Halı, Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri, Seramik ve Cam, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı, Tezhip Anasanat Dalı olarak listelenebilir. El Sanatları Bölümü, öğrencilere el işçiliği becerileri, tasarım anlayışı ve sanatsal yeteneklerin geliştirilmesi üzerine odaklanan bir alandır. Bu bölümü tamamlayan mezunlar, çeşitli sektörlerde ve alanlarda iş olanaklarına sahiptirler. El Sanatları Bölümü mezunları, geleneksel el sanatları ürünlerinin tasarımı ve üretimi konusunda uzmanlaşmıştır. El dokuması, seramik, ahşap oymacılığı, cam işleme, takı tasarımı gibi alanlarda çalışabilirler. Bu alanlarda kendi atölyelerini kurarak, el yapımı ürünlerin tasarlanması ve üretilmesi sürecini yönetebilirler. Sanat galerileri ve müzeler, El Sanatları Bölümü mezunlarına iş imkanları sunan diğer alanlardır. Geleneksel el sanatları ürünlerinin sergilenmesi ve satışı konusunda görev alabilirler. DGS ile lisans eğitimlerini tamamlayan öğrenciler Eğitim kurumları, El Sanatları Bölümü mezunları için iş olanakları sunan bir diğer alandır. Sanat okullarında öğretmenlik yapabilirler veya el sanatları atölyeleri yönetebilirler. Mezun öğrenciler Halk Eğitim bünyesinde Usta Öğretici olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca Kültür Merkezleri ve Rehabilitasyon Merkezlerinde de genç yeteneklerin yetişmesine katkıda bulunarak, el sanatlarının geleceğini şekillendirme fırsatı bulabilirler. El Sanatları Bölümü mezunları aynı zamanda serbest çalışma fırsatına da sahiptirler. Kendi markalarını oluşturarak, el yapımı ürünlerin tasarımını ve üretimini yapabilirler. Sanat festivalleri, fuarlar ve online platformlar aracılığıyla ürünlerini sergileyerek, müşterilere ulaşabilirler. 

Staj

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için eğitim ve öğretimlerinin üçüncü veya dördüncü yarıyıllarının birini kapsayacak şekilde stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. Özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında tamamlamaları gereken stajın, Giresun veya genellikle diğer büyük şehirlerde faaliyet göstermekte olan Sanat Atölyeleri ve Galeriler, El Sanatları mağazaları ve atölyeleri, Sanat Eğitim Kurumları, dokuma fabrikaları, dokuma ve boya atölyeleri, mefruşat mağazaları, Ev Tekstili İşletmeleri gibi yerlerde gerçekleştirilmesi şarttır. Öğrencilerin El Sanatları Bölümünde elde ettikleri uygulamaları staj yapacağı kurumlarda pratiğe dökmesi ve mezuniyet sonrası istihdam sağlanmasının kolaylaştırılması planlanmaktadır.

Mezuniyet Koşulları

El Sanatları bölümü programlarından herhangi biri için öğrencinin kayıt olduğu programdaki tüm derslerini başarmış olması ve FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekmektedir. Ulaştırma Hizmetleri bölümü programlarından mezuniyet için öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 1,80 olması bir ön koşuldur.

Kariyer Seçenekleri

Geleneksel Dokuma, Örme, Nakış, Takı, Deri, Bebek-Oyuncak ve Yapma Çiçek alanlarında Kamu ve Özel Kurum ve Kuruluşlarda tasarımcı, danışman, Halk Eğitim merkezlerinde ve Uygulamalı Özel Eğitim Kurumlarında Usta Öğreticilik, özel şirketlerde desinatör, giyim firmaları, takı tasarım atölyeleri, sanat galerileri, sanat danışmanlığı gibi alanlarda çalışabilirler.

Ölçme ve Değerlendirme Kriterleri

Her ders döneminde, ara sınav ve dönem sonu sınavı olmak üzere iki sınav yapılır. Ara sınav; yazılı sınav, ödev, proje veya laboratuvar deneylerinin belli oranda değerlendirilmesiyle elde edilen dönem içi çalışmaları kapsamaktadır. Ders dönemi bitiminde öğrenci dönem sonu sınavına girer. Sınav notları 100 puan üzerinden hesaplanır. Öğrencinin bir dersten aldığı not; ara sınav notunun %40’ı ve dönem sonu sınav notunun %60’ının toplamı ile elde edilir. Öğrencinin bir dersten başarılı olması için ortalamasının 100 üzerinden 50 ve üzeri bir puan olması gerekmektedir. Dönem sonu sınavından 100 üzerinden 50 puan almak şart olmakla birlikte 50'nin altında bir puan alan öğrenci ortalamasına bakılmaksızın bütünleme sınavına kalır. Dönem sonu sınavından başarısız olan veya ortalaması geçer not olmayan öğrenci bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavı dönem sonu sınavının eş değeridir.

Kayıt

El Sanatları bölümünde yer alan herhangi bir programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, Giresun Üniversitesi’nin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak ve sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya yurt dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için Giresun Üniversitesi’ne başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.