Ulaştırma Hizmetleri

Bölüm Profili

Derece: Ön Lisans
Program Tipi: Örgün
Program: Bölümümüz; Posta Hizmetleri programında öğretim hizmeti vermektedir.
Program Dili: Türkçe
Eğitim Türü: Tam Zamanlı
Bölüm Direktörü: Öğr. Gör. Serkan Gür
Akademik Kadro: Öğr. Gör. Serkan Gür, Öğr. Gör. Mehmet Seyisoğlu
Görevlendirmeler: Öğr. Gör. Necla Hıdıroğlu (Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu)

Misyon

“Ulaştırma sektöründeki her türlü gelişmeleri takip edebilen, analitik ve eleştirel düşünebilen, olası sorunlarla baş edebilen ve gerekli çözümleri zamanında üreterek uygulayabilen, alanında yetkin ve donanımlı bölüm mezunları yetiştirmektir.”

Vizyon

“Giresun Üniversitesi’nin “Ulaştırma Hizmetleri ” alanında ulusal ve uluslararası eğitim kurumları arasında saygın bir yere ulaşmasına katkı sağlayan alanında öncü bir bölüm olmaktır.”

Bölüm Hakkında

Posta Hizmetleri; öğrencilere, endüstrinin ihtiyaçlarını karşılamaya ulaştırma, postacılık ve kargoculuk hizmetleri gibi mesleklere giriş için gerekli bilgi ve becerileri sağlayan bir bölümdür. Tirebolu Mehmet Bayrak Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümüne bağlı olarak faaliyet gösteren Posta Hizmetleri Programı; karma uzmanlık alanlarına sahip akademik kadrosu ile kariyer alanlarına uygun ön lisans seviyesinde eğitim verebilecek yetkinliktedir. Kişilerarası iletişim becerilerini geliştirerek, hizmet sektörleri arasında en önemli sektörlerden biri olarak gösterilen ulaştırma, kargo ve posta alanlarında hizmet veren kurum ve kuruluşlarda çeşitli kademelerde yer alabilecek çalışan ve yöneticiler için ön lisans derecesi sunar: 

Posta Hizmetleri Programı Ders Planı
Posta Hizmetleri Programı Ders İçeriği

Bölümümüz öğrencileri, sektör ile ilgili gerekli tüm bilgi birikimi hakkında sahip olmakla birlikte sektörün faaliyet alanlarında bulunan en son teknolojiyi kullanabilme, yetisine sahip olabilmektedirler. Nitelikli akademik kadromuz bu alanda öğrencilerimize gereken kapsamaktadır. Bölümümüz; Bölümümüzün öğrencileri ilgi alanlarına ve hedeflerine göre çeşitli disiplinlerden seçmeli dersler alma imkanına da sahiptir. Seçmeli dersler, bölümde eğitim gören öğrencilere ilgi alanları da göz önüne alınarak seçimleri doğrultusunda güncel konulara ek olarak teknoloji, sanat, felsefe ve matematik gibi diğer disiplinler arasındaki bağlantıları araştırır.

Öğrenciler, problem çözme ve iletişim becerilerini geliştirme konusunda gerekli eğitimi alarak, ulaştırma sektöründe fark yaratacak bilgi ve birikime sahip vasıflı bir eleman olarak programdan mezun olurlar. Akademik kadromuz ve öğrenciler için dinamik bir deneyim olan Posta Hizmetleri Programı, öğrencilerin teorik dersleri öğrenirken gözlemleme ve uygulama imkanına sahip oldukları laboratuvar ortamlarında bilgisayar tabanlı eğitimde görmektedirler. 

Ulaştırma Hizmetleri alanında yeterlilik gösterebilmek için öğrencinin %50 veya daha yüksek bir oranda başarılı olması gerekir. Bu kriter karşılanmadığında, öğrencilerimize daha iyi hizmet verebilmek amacıyla müfredatı ve öğretimi iyileştirmek için akademik literatür rehberliğinde harekete geçilmektedir. Bu girişimimiz, öğretme ve öğrenmeyi değerlendirmemize yardımcı olmakta ve ayrıca programlarımızı karşılaştırmamıza olanak tanımaktadır. Tirebolu Mehmet Bayrak Meslek Yüksekokulu, öğrenci memnuniyetine son derece önem vermektedir. Öğrencilerimizden, derslerinin ve programlarının sonunda deneyimleri hakkında fikir sahibi olabilmemiz adına bir anket doldurmaları istenir. Yönetimimiz ve akademik kadromuz kontrolünde; anket sonuçlarını gösteren ve programa göre filtrelenebilen etkileşimli bir kontrol paneli mevcuttur.

Eğitim Ortamı

Meslek Yüksekokulumuz tarafından bölümümüze tahsis edilmiş 2 laboratuvarımız bulunmaktadır. Bu laboratuvarların her birinde 21 adet bilgisayar, 1 adet hoparlör, 1 adet projeksiyon cihazı ve 1 adet beyaz tahta mevcuttur. Dersliklerimizin kapasitesi sınıf mevcutlarımıza uygun olarak 28-32 arasında değişmektedir. İhtiyaç olması durumunda üniversitemiz bünyesindeki diğer meslek yüksekokullarının ve fakültelerin derslikleri ve amfileri de kullanımımıza açıktır.

Bölüm Çıktıları

  • Etkili bir biçimde iletişim kurmayı ve iş birliği yapmayı öğreneceksin.
  • Sektörde kullanılan bilgisayar tabanlı araç ve gereçleri kullanma becerisi kazanacaksın.
  • Ulaştırma Hizmetleri alanında meslek etiği ilkelerine hakim olacaksın.
  • Bölümde görmüş olduğun eğitim sonunda kazanmış olduğun nitelik ile birlikte sektörde istihdam olanağı bulacaksın.

Akademik Gelecek

Posta Hizmetleri ön lisans programından başarı ile mezun olan öğrenciler, Mezuniyet Sonrası Dikey Geçiş Sınavı’ndan yeterli puan almaları durumunda, Uluslararası Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Taşımacılık, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uluslararası Taşımacılık gibi lisans düzeyinde eğitim veren bölümlere geçiş yapabilmektedirler.

Staj

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için eğitim ve öğretimlerinin üçüncü veya dördüncü yarıyıllarının birini kapsayacak şekilde stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. Özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında tamamlamaları gereken stajın, sektörde faaliyet göstermekte olan PTT, Ulaştırma ve Kargo Taşımacılığı faaliyet alanlarında bulunan bir kuruluşta olması şarttır. Öğrencilerin Ulaştırma Hizmetleri bölümünde elde ettikleri teorik bilgileri staj yapacağı şirketlerde pratiğe dökmesi, öğrenci ile şirket arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi ve mezuniyet sonrası istihdam sağlanmasının kolaylaştırılması planlanmaktadır.

Mezuniyet Koşulları

Bilgisayar Teknolojileri bölümü programlarından herhangi biri için öğrencinin kayıt olduğu programdaki tüm derslerini başarmış olması ve FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekmektedir. Ulaştırma Hizmetleri bölümü programlarından mezuniyet için öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 1,80 olması bir ön koşuldur.

Kariyer Seçenekleri

Posta Hizmetleri programını başarı ile tamamlayan mezunlar, sektörde tüm kademelerde kalifiye personel olarak çalışabilirler. 

Ölçme ve Değerlendirme Kriterleri

Her ders döneminde, ara sınav ve dönem sonu sınavı olmak üzere iki sınav yapılır. Ara sınav; yazılı sınav, ödev, proje veya laboratuvar deneylerinin belli oranda değerlendirilmesiyle elde edilen dönem içi çalışmaları kapsamaktadır. Ders dönemi bitiminde öğrenci dönem sonu sınavına girer. Sınav notları 100 puan üzerinden hesaplanır. Öğrencinin bir dersten aldığı not; ara sınav notunun %40’ı ve dönem sonu sınav notunun %60’ının toplamı ile elde edilir. Öğrencinin bir dersten başarılı olması için ortalamasının 100 üzerinden 50 ve üzeri bir puan olması gerekmektedir. Dönem sonu sınavından 100 üzerinden 50 puan almak şart olmakla birlikte 50'nin altında bir puan alan öğrenci ortalamasına bakılmaksızın bütünleme sınavına kalır. Dönem sonu sınavından başarısız olan veya ortalaması geçer not olmayan öğrenci bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavı dönem sonu sınavının eş değeridir.

Kayıt

Ulaştırma Hizmetleri bölümünde yer alan herhangi bir programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, Giresun Üniversitesi’nin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak ve sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya yurt dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için Giresun Üniversitesi’ne başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.