Bölüm Profili
Derece: Ön Lisans
Program Tipi: Örgün
Program: Bölümümüz; Sağlık Kurumları İşletmeciliği programında öğretim hizmeti vermektedir.
Program Dili: Türkçe
Eğitim Türü: Tam Zamanlı
Bölüm Direktörü: Öğr. Gör. Sümeyye Bayram
Akademik Kadro: Öğr. Gör. Sümeyye Bayram, Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Karadirek, Öğr. Gör. Dr. Gizem Berber
Görevlendirmeler: Herhangi bir görevlendirme bulunmamaktadır.
Misyon
“Sağlık hizmetleri alanındaki güncel gelişmeleri takip eden, değişime ve gelişime açık, iletişimi güçlü, toplumsal duyarlılık ve sorumluluğa sahip, kamu ve özel sağlık sektörü içerisinde yer alan hastane ve diğer sağlık kuruluşlarında idari, mali ve teknik işlerden sorumlu orta ve üst kademelerde çalışabilecek bireyler yetiştirmektir.”
Vizyon
“Giresun Üniversitesi’nin Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanında ulusal ve uluslararası eğitim kurumları arasında saygın bir yere ulaşmasına katkı sağlayan, alanında öncü ve sağlık işletmelerinin ihtiyacı olan mesleki yeterliklere sahip nitelikli meslek elemanlarını yetiştiren örnek bir program olmaktır.”
Bölüm Hakkında
Sağlık Kurumları İşletmeciliği, sağlık sektörü ile ilgili her türlü kamu ve özel kuruluşlarda mali ve idari işlemlerin yönetilmesini ifade etmektedir. Bu program, kamu ve özel sektörde yer alan sağlık işletmelerinde çalışmayı amaçlayan öğrencileri yetiştiren mesleki bir programdır. Sağlık Kurumları İşletmeciliği programının amacı çeşitli sağlık kurumlarının orta ve üst düzey yönetim kademelerinde çalışacak iletişimi güçlü, organizasyon ve koordinasyon yeteneğine sahip, sağlık sektörüne ve işletme alanına özgü bilgi ve beceriyi kazanmış nitelikli ara elemanları sağlık sektörüne kazandırmaktır. Bu amaç doğrultusunda ön lisans eğitimi ile öğrencilere bir sağlık kurumunun tüm fonksiyonları hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgiler öğretilmektedir.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı Ders Planı
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı Ders İçeriği
Yönetim ve Organizasyon Bölümü altındaki Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programımız 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde 40 öğrenci ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Programımız aktif olarak 60 kontenjan ile öğrenci alımına devam etmektedir. Sağlık Kurumları İşletmeciliği programına ilişkin ders planlarını ve ders içeriklerini incelemek için Giresun Üniversitesi Ders Kataloğu / AKTS Bilgi Paketi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Eğitim Ortamı
Meslek Yüksekokulumuz tarafından bölümümüze tahsis edilmiş 2 laboratuvarımız bulunmaktadır. Bu laboratuvarların her birinde 21 adet bilgisayar, 1 adet hoparlör, 1 adet projeksiyon cihazı ve 1 adet beyaz tahta mevcuttur. Dersliklerimizin kapasitesi sınıf mevcutlarımıza uygun olarak 28-32 arasında değişmektedir. İhtiyaç olması durumunda üniversitemiz bünyesindeki diğer meslek yüksekokullarının ve fakültelerin derslikleri ve amfileri de kullanımımıza açıktır.
Bölüm Çıktıları
Akademik Gelecek
Sağlık Kurumları İşletmeciliği programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, lisans programlarında öğrenim görmek üzere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üzerinden akademik geleceklerini dizayn edebilme imkanına sahiptir. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı'ndan (DGS) yeterli puanı alan öğrenciler, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, İşletme, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet, Uluslararası İşletme Yönetimi lisans programlarına geçiş yapabilirler. Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, Açık Öğretim lisans programlarından Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye, Sağlık Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Turizm İşletmeciliği, Uluslararası İlişkiler programlarına da dikey geçiş yapabilirler.
Staj
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için eğitim ve öğretimlerinin üçüncü veya dördüncü yarıyıllarının birini kapsayacak şekilde stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. Staj uygulaması, öğrencilerin Meslek Yüksekokulunda kazandıkları bilgi ve becerileri, tecrübeleriyle pekiştirebilecekleri nitelikli kurum ve kuruluşlarda yapılmalıdır. Öğrencilerin staj yapabilecekleri kurum ve kuruluşlar; kamu veya özel sektördeki tüm hastaneler, özel poliklinikler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, diyaliz ve rehabilitasyon merkezleri, ilaç firmaları, ilaç depoları, tıbbi cihaz üreten firmalar, özel sağlık sigortası şirketleri, il ve ilçe sağlık müdürlükleri, sosyal güvenlik kurumu vb. şeklinde sıralanabilir. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Giresun Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü 3+1 Mesleki Eğitim Modeli Uygulama Yönergesi esaslarına göre yapılır.
Mezuniyet Koşulları
Asgari 120 AKTS'lik ders alan ve bu dersleri başarıyla tamamlayan (3+1 Mesleki Uygulama Kapsamında alınan staj dersleri de dahil olmak üzere), genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 1,80 olan, Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini yerine getiren öğrenciler mezun olmaya ve ön lisans diploması almaya hak kazanırlar. Ayrıca 10/10/2012 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 43/b maddesi uyarınca, Sağlık Kurumları İşletmeciliği ön lisans programları mezunlarının “Sağlık Teknikeri” unvanını kullanmalarına karar verilmiştir.
Kariyer Seçenekleri
Bu programdan yeterli bilgi ve beceri donanımıyla mezun olan öğrenciler sağlık teknikeri unvanı alıp sağlık sektöründe idari, mali ve destek birimleri olan; insan kaynakları, hizmet yönetimi, muhasebe ve finansal yönetim, pazarlama, halkla ilişkiler, sağlık hukuku, sağlık hizmetlerinde kalite yönetimi, tüm resmi ve özel hastaneler, tıp merkezleri ve poliklinikler, sosyal güvenlik kuruluşlarının sağlık sigortası ile ilgili birimleri, özel sağlık sigortası şirketleri, ilaç, tıbbi malzeme ve cihaz üreten veya ithal eden şirketler, sağlık alanında araştırma ve eğitim yapan şirketler, sağlık turizmi şirketlerinin idari birimleri, huzurevi ve rehabilitasyon merkezleri, diyaliz üniteleri ile ağız-diş sağlığı merkezleri, yerel yönetimlerin sağlık hizmetleri birimleri ile dernek veya vakıflara ait sağlık kuruluşları özel ve resmi hastanelerde, branş / özel dal hastaneleri (göz, diş, kalp vb.), aile sağlığı merkezi gibi birçok sağlık kurumunda çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme Kriterleri
Her ders döneminde, ara sınav ve dönem sonu sınavı olmak üzere iki sınav yapılır. Ara sınav; yazılı sınav, ödev, proje veya laboratuvar deneylerinin belli oranda değerlendirilmesiyle elde edilen dönem içi çalışmaları kapsamaktadır. Ders dönemi bitiminde öğrenci dönem sonu sınavına girer. Sınav notları 100 puan üzerinden hesaplanır. Öğrencinin bir dersten aldığı not; ara sınav notunun %40’ı ve dönem sonu sınav notunun %60’ının toplamı ile elde edilir. Öğrencinin bir dersten başarılı olması için ortalamasının 100 üzerinden 50 ve üzeri bir puan olması gerekmektedir. Dönem sonu sınavından 100 üzerinden 50 puan almak şart olmakla birlikte 50'nin altında bir puan alan öğrenci ortalamasına bakılmaksızın bütünleme sınavına kalır. Dönem sonu sınavından başarısız olan veya ortalaması geçer not olmayan öğrenci bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavı dönem sonu sınavının eş değeridir.
Kayıt
Programa kabul edilecek adayların lise veya dengi okul mezunu olmaları, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenen şartları taşımakla beraber program için öngörülen yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir. Ayrıca yurt içi veya yurt dışında eşdeğer programda öğrenimine başlayıp yatay geçişle programa katılmak isteyen adayların "Giresun Üniversitesi Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması İlişkin Uygulama Esasları Yönergesi" ile belirlenen şartları yerine getirmiş olmaları gerekir.