Bölüm Profili
Derece: Ön Lisans
Program Tipi: Örgün
Program: Bölümümüz; Bankacılık ve Sigortacılık ve Maliye programlarında öğretim hizmeti vermektedir.
Program Dili: Türkçe
Eğitim Türü: Tam Zamanlı
Bölüm Direktörü: Öğr. Gör. Gökhan Kaya
Akademik Kadro: Öğr. Gör. Gökhan Kaya, Öğr. Gör. Dr. Ömer Faruk Korkmaz, Öğr. Gör. Talip Tekbaş Terzioğlu, Öğr. Gör. Volkan Oda, Öğr. Gör. Can Sağlam, Öğr. Gör. Şeyda Demirel Tatlı
Görevlendirmeler: Herhangi bir görevlendirme bulunmamaktadır.
Misyon
“Bankacılık ve Sigortacılık Programı, finans sektörünün ihtiyacı olan ve özellikle bankacılık ve sigortacılık alanında; para piyasalarının işleyişi ve mevzuatı konusunda bilgi sahibi olan uzman ve orta düzey yönetici ihtiyacını karşılamayı amaçlamaktadır. Maliye programı, maliye disiplinine kuramsal açıdan katkıda bulunmak; kamu ve özel sektöre yüksek kalitede personel yetiştirmektir. Bu bağlamda programın misyonu (özgörevi) toplumsal sorumluluk sahibi, akılcı düşünme yeteneğini kullanan, özgün bilimsel çalışmalarla bilgi üreten ve ürettiği bilgiyi toplumun hizmetine sunarak toplumsal kazanımların arttırılmasına katkıda bulunan, kendisini geliştirebilen bireyler yetiştirmektir.”
Vizyon
“Giresun Üniversitesi’nin Bankacılık ve Sigortacılık ve Maliye alanında ulusal ve uluslararası eğitim kurumları arasında saygın bir yere ulaşmasına katkı sağlayan alanında öncü bir bölüm olmaktır.”
Bölüm Hakkında
Bankacılık ve sigortacılık ve Maliye alanlarında uygulamalı bilgilere sahip elemanlar yetiştirerek, mezun olan öğrencilerin çalışma yaşamına, iş tecrübesine sahip olmadan dahi adapte olmalarını sağlamaktadır. Buna paralel olarak hazırlanmış dersler, bilgisayar labaratuvarı ile desteklenmiş modern sınıflarda yapılmakta, ders programı sektörün ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmekte ve öğrenilen bilgileri uygulayabilmelerine imkan sağlayacak bir staj program ile desteklenmektedir. Böylece yoğun rekabet ortamında mezun olan öğrencilerin sektöre bir adım önde başlamaları hedeflenmektedir.
Bankacılık ve Sigortacılık Ders Planı
Bankacılık ve Sigortacılık Ders İçeriği
Maliye Ders Planı
Maliye Ders İçeriği
Eğitim Ortamı
Meslek Yüksekokulumuz tarafından bölümümüze tahsis edilmiş 2 laboratuvarımız bulunmaktadır. Bu laboratuvarların her birinde 21 adet bilgisayar, 1 adet hoparlör, 1 adet projeksiyon cihazı ve 1 adet beyaz tahta mevcuttur. Dersliklerimizin kapasitesi sınıf mevcutlarımıza uygun olarak 28-32 arasında değişmektedir. İhtiyaç olması durumunda üniversitemiz bünyesindeki diğer meslek yüksekokullarının ve fakültelerin derslikleri ve amfileri de kullanımımıza açıktır.
Bölüm Çıktıları
Akademik Gelecek
Finans, Bankacılık ve Sigortacılık programlarından herhangi birini başarıyla tamamlayan öğrenciler, lisans programlarında öğrenim görmek üzere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üzerinden akademik geleceklerini dizayn edebilme imkanına sahiptir. Dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarından bazıları Aktüerya, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Enformatiği (Yönetim Bilişim Sistemleri), İşletme-Ekonomi, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigorta ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman ve Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik olarak listelenebilir.
Staj
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için eğitim ve öğretimlerinin üçüncü veya dördüncü yarıyıllarının birini kapsayacak şekilde stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. Özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında tamamlamaları gereken stajın, Giresun veya genellikle diğer büyük şehirlerde faaliyet göstermekte olan bankalarda,sigorta şirketlerinde,muhase bürolarında,mali müşavir bürolarında ya da finans kurumlarında gerçekleştirilmesi şarttır. Öğrencilerin Finans-Bankacılık ve Sigortacılık bölümünde elde ettikleri teorik bilgileri staj yapacağı şirketlerde pratiğe dökmesi, öğrenci ile şirket arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi ve mezuniyet sonrası istihdam sağlanmasının kolaylaştırılması planlanmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümü programlarından herhangi biri için öğrencinin kayıt olduğu programdaki tüm derslerini başarmış olması ve FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekmektedir. Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümü programlarından mezuniyet için öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 1,80 olması bir ön koşuldur.
Kariyer Seçenekleri
Bankacılık ve Sigortacılık programını başarı ile tamamlayan mezunlar bankalarda gişe yetkilisi, müşteri temsilcisi sigorta şirketlerinde ve acentelerinde teknik personel olarak çalışabilirler. Maliye programını başarı ile tamamlayan mezunlar ise başta Maliye Bakanlığı olmak üzere çeşitli bakanlıklarda, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı gibi kamu kurumlarında ve çeşitli kamu bankaları ve özel bankalarda iş olanaklarına sahip olmakla birlikte şirketlerin muhasebe departmanlarında, muhasebe bürolarında ve mali müşavir bürolarında personel olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme Kriterleri
Her ders döneminde, ara sınav ve dönem sonu sınavı olmak üzere iki sınav yapılır. Ara sınav; yazılı sınav, ödev, proje veya laboratuvar deneylerinin belli oranda değerlendirilmesiyle elde edilen dönem içi çalışmaları kapsamaktadır. Ders dönemi bitiminde öğrenci dönem sonu sınavına girer. Sınav notları 100 puan üzerinden hesaplanır. Öğrencinin bir dersten aldığı not; ara sınav notunun %40’ı ve dönem sonu sınav notunun %60’ının toplamı ile elde edilir. Öğrencinin bir dersten başarılı olması için ortalamasının 100 üzerinden 50 ve üzeri bir puan olması gerekmektedir. Dönem sonu sınavından 100 üzerinden 50 puan almak şart olmakla birlikte 50'nin altında bir puan alan öğrenci ortalamasına bakılmaksızın bütünleme sınavına kalır. Dönem sonu sınavından başarısız olan veya ortalaması geçer not olmayan öğrenci bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavı dönem sonu sınavının eş değeridir.
Kayıt
Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümünde yer alan herhangi bir programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, Giresun Üniversitesi’nin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak ve sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya yurt dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için Giresun Üniversitesi’ne başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.